De Grote MobiliteitsRonde 2018

Wat heeft het ons opgeleverd?

 

 

SCROLL OMLAAG

Het was een gigantische operatie. En dat is dan nog voorzichtig geformuleerd. Ga er maar aanstaan: we hadden 147 vacatures en maar liefst 900 sollicitaties. Spannende en interessante tijden voor heel INNOVO. Roepen dat regelmatig van baan veranderen goed is voor je ontwikkeling, is iets heel anders dan die stap ook daadwerkelijk zetten. We vroegen zes sollicitanten naar hun persoonlijke ervaringen. We kregen zes heel verschillende maar stuk voor stuk mooie verhalen terug.

josé nass-vaessen

“Na 25 jaar onderwijservaring in het Heuvelland ben ik ongeveer tien jaar geleden een andere weg ingeslagen: ik combineerde de opvoeding van mijn drie toen nog jonge kinderen met een parttimebaan als officemanager op een advocatenkantoor. Tevens werkte ik als BABS, Buitengewoon Ambtenaar Burgelijke Stand. Maar ik miste het onderwijs wel. De vervangingspool was spannend: is er werk of niet? En zo ja, op welke school, in welke groep, hoe lang? Terugkijkend was het een geweldige manier om het vak opnieuw te leren kennen en mijzelf te verdiepen. Ik heb dan ook elke vervangingskans aangegrepen. Op BS Tarcisius kreeg ik meerdere langdurige vervangingen achter elkaar aangeboden.

Ik kreeg er volop steun en waardering als herintreder. Fijne directie, fijne IB’er, fijne collega’s. Zij, en de FlexForce-directeur, hebben ervoor gezorgd dat ik mij weer helemaal op mijn plek voelde in het onderwijs. Sinds maart jl. heb ik een vaste baan in groep 4 aan bovengenoemde school. Het is nooit te laat om dingen te doen die je wil doen! Ik raad mijn (toekomstige) collega’s om overal te vervangen, op welke school en in welke groep dan ook. Je leert er enorm veel van. Doe ervaring op en volg cursussen die je ook via de FlexForce aangeboden worden. Dan zal je ondervinden dat je één van de mooiste beroepen hebt die er bestaan!”

sanne carlitz

“Sinds 2015 heb ik, binnen en buiten de FlexForce, genoten van de langdurige vervangingen op verschillende scholen: BS De Triangel, BS Dionysius en de Catharinaschool. Wat een verrijking! Je maakt kennis met verschillende werkwijzen en populaties en overal gaat het er anders aan toe, dus je leert er enorm veel van. Onder andere wat bij jou past en wat niet. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om jezelf te profileren. In het schooljaar 2017/2018 ben ik als vervanger begonnen bij de (V)SO ZMLK Catharinaschool.

We werken hier met een erg fijn en collegiaal team. Ik krijg hier de kans om mijzelf verder te ontwikkelen binnen het speciaal onderwijs. We hebben hier te maken met complexe hulpvragen, dat vereist weer heel andere vaardigheden. Bij de Catherinaschool heb ik sinds september jl. een vaste baan. De vervangingen waren plezierig, maar het gevoel van vastigheid en ‘je eigen plek’ bevalt mij ook goed. De sollicitatieprocedure heb ik als erg prettig ervaren en over het resultaat ben ik zeker tevreden.”

jamie venhovens-lardinois

“Bij Stichting Movare heb ik bijna drie jaar lang fulltime vervangen in het speciaal voortgezet onderwijs. Maar omdat er geen zicht was op een vast contract, ben ik verder gaan kijken. Ik heb bij INNOVO gesolliciteerd op een vacature voor drie dagen per week bij BS Franciscus in Bunde. Daar had ik een heel plezierig sollicitatiegesprek. Nog diezelfde dag kreeg ik te horen dat ik was aangenomen. Omdat ik op zoek was naar een fulltimebaan, heb ik voor de overige twee dagen gesolliciteerd bij de FlexForce. Met alle vragen werd ik direct geholpen en ook vanuit de administratie van INNOVO was niets te veel.

Erg fijn dat alles zo snel opgepakt wordt en je niet lang hoeft te wachten op reactie. Omdat ik vast en flexwerk combineer, lopen sommige dingen wel eens langs elkaar door. Dat mag wel wat beter afgestemd worden. De planning vanuit Clooser vind ik soms wat verwarrend. Ik krijg wel eens verzoeken via de mail die ik niet kan terugvinden in mijn ClooserApp. Maar verder ben ik heel tevreden met mijn banen bij INNOVO!”

bernd reichrath

“Ik heb 16 jaar gewerkt bij BS Manjefiek in Malberg te Maastricht. Voorheen heette de school OBS Het Palet. In eerste instantie waren we onderdeel van de Stichting Jong Leren, later werd dat Stichting Kom Leren. Vanwege een fusie van mijn school met BS Markus werd mijn werkgever de laatste vier jaar Stichting MosaLira. Ik zocht een nieuwe uitdaging, liefst dichter bij huis. Bij INNOVO kreeg ik begin van dit schooljaar een baan in de FlexForce. Maar nog voordat ik daar begon, heb ik gesolliciteerd op mijn huidige functie als adjunct-directeur bij BS St. Stefanus in Wijnandsrade. Als voormalig MT-lid had ik al ervaring met directietaken, maar bij MosaLira kent men de functie adjunct-directeur niet. Ik werk nu drie dagen per week in Wijnandsrade, een dag per week bij BS Hulsberg en de vijfde dag heb ik studieverlof omdat ik de opleiding tot IB-er volg.

Ik ben heel tevreden over de sollicitatieprocedure, vooral over de openheid en zorgvuldigheid waarmee de procedure is gevolgd. Tips voor INNOVO? Een soort buddy, een collega die je wegwijs kan maken in de nieuwe organisatie zou fijn geweest zijn. Ik heb dat gelukkig voor beide rollen die in vervul maar ik weet niet of dat altijd zo goed geregeld is. Tips voor collega’s? Daag jezelf uit om een sprong te maken. Verandering en andere inzichten zijn zeer waardevol en geven je nieuwe energie in het werken met kinderen. Je bent nu ‘baanzeker’ dus dat mag geen excuus meer zijn.”

nikki houben

“Sinds 1 oktober 2018 ben ik als onderwijsondersteuner in dienst van de FlexForce van INNOVO. Mijn basiswerkplek was BS Valkenburg: als er geen vervanging elders gepland stond, zou ik in Valkenburg werken. Al na twee weken kwam er op diezelfde school een vacature als onderwijsondersteuner. Daar heb ik uiteraard op gesolliciteerd en ik ben aangenomen! Toen ik in 2012 afstudeerde, was er binnen het onderwijs weinig werk te vinden voor een onderwijsassistente. Ik heb de afgelopen jaren dan ook gewerkt in de detailhandel, in de gehandicaptenzorg en in de jeugdzorg.

Het is erg prettig om weer terug te zijn in het onderwijs, iets waar mijn hart altijd heeft gelegen. Doordat ik nu een fijne vaste baan heb, kan ik me weer in mijn werk verdiepen en kan ik mezelf verder ontwikkelen. Ik krijg nu ook de kans om een band op te bouwen met collega’s en leerlingen. Voor mij was INNOVO nog vrij nieuw, dus ik wist niet goed wie wat zou afhandelen, dat vond ik wel eens lastig. Mijn tip is dat het contact tussen de FlexForce-medewerker en het management persoonlijker van aard mag zijn.”

julian vankan

“Ik ben leerkracht op vier(!) scholen: BS De Zeveneik in Bingelrade, BS Cortemich in Voerendaal, BS Triangel in Linne en BS De Triangel in Ulestraten. Ik kan niet anders zeggen dan dat het tot nu bijzonder afwisselend is. Ik ben een soort van zij-instromer, maar tevens herintreder. In het verleden heb ik vier jaar lesgegeven op verschillende scholen in Zuid-Limburg, maar de laatste elf jaar werkte ik als chauffeur/belader in de afvalverwerking. Sinds 1 januari 2018 ben ik in dienst van INNOVO en op de donderdagen heb ik groep 7a van BS De Triangel in Linne. Heel plezierig, want nu kan ik met de fiets naar het werk. Voor mij is deze carrièrewending een mooie en nieuwe uitdaging.

De start is goed geweest, de begeleiding is prima, maar ik merk ook dat de verwachtingen hoog liggen. Het is best pittig om alle ijzers in het vuur heet te houden. Oftewel: om op vier scholen alle ontwikkelingen bij te houden. Mijn tip aan INNOVO is: blijf investeren in je personeel, daag ze uit en leidt ze op! Zij zijn het kapitaal van de organisatie. Tegen mijn collega’s wil ik zeggen: durf te veranderen. Ken je deze uitspraak van Berthold Gunster van Omdenken: ‘Het glas is niet halfvol, het glas is niet halfleeg. De vraag die je moet stellen is: waar is de kraan?’ Dat is mij op het lijf geschreven!”

Feiten en cijfers van De Grote MobiliteitsRonde 2018

gebaseerd op enquête onder sollicitanten achteraf

 • 147 vacatures uitgezet én ingevuld
 • ca. 900 sollicitaties
 • medewerkers positief tot zeer positief
 • Aandachtspunten sollicitanten:
  1. Meer aandacht aan de afwijzing na de briefselectie
  2. Meer aandacht aan het fenomeen ‘interne kandidaat’
  3. Beter uitleggen wat de achterliggende gedachten achter de gekozen werkwijze zijn
 • 80% tevreden over het plaatsen van het eigen profiel
 • 70%: spelregels zijn duidelijk
 • 22% heeft gesolliciteerd op slechts één vacature, de rest op meerdere vacatures
 • 18% reageerde zelfs op 7 of meer vacatures
 • bijna 40% heeft gereageerd op 4-6 vacatures
 • sollicitatiegesprekken: 20% heeft geen sollicitatiegesprek gehad, bijna 50% voerde één sollicitatiegesprek en ca. 30% had er meerdere: soms zelfs vier tot zes gesprekken

Algehele conclusie: geslaagd!